Leden

Stichting De Inrichting bestaat uit een vaste groep mensen, die zich hieronder best even voor kunnen stellen. Naast deze groep mensen werkt De Inrichting samen met verenigingen uit de regio Utrecht en kan het rekenen op tientallen verleners van vrijwillige hand- en spandiensten in Wijk bij Duurstede. Waarvoor hierbij onze hartelijke dank, met de hoop op veel vervolg.

Een kleine groep prettig gestoorden met uiteenlopende kunstzinnige disciplines kwam in 1997 op initiatief van Karel Schneider bij elkaar om de Mauthausen Liederen in een bijzonder setting uit te voeren in de Grote Kerk, op 4 mei 1998. Dat viertal (regisseur Karel Schneider, musicus Ronald de Haan, fotograaf Henny Demoed en ontwerper André van Zwieten) vormde een gideonsbende die anderen binnen de organisatie van de 4-mei plechtigheden overtuigde van nut en noodzaak van zo’n uitvoering. Het overdonderende succes van dit project (vier uitverkochte uitvoeringen op één dag) smaakte naar meer en groter. En omdat grotere projecten een ‘subsidieerbaar vehikel’ noodzakelijk maken, is in 1999 een stichting opgericht of beter: gerecycled, want André van Zwieten had nog een slapende stichting ‘photographie-inrichting’ in zijn la liggen. Naam en doelstelling veranderen, klaar. Bij deze doorstart werd de groep uitgebreid met een zakelijk leider, een kledingontwerpster en een volbloed organisator annex regie-assistente.

Bij de start in 1999 traden dus aan: Karel, André, Ronald de Haan (musicus), Ruth Schreuder (regie-assistent, amateur, acteur), Henny Demoed (fotograaf, beeldenmaker, decorbouwer), Mieke Pauline van Veenhuisen (kleding, kostuums en decoratie) Wijnand Eissens (zakelijk leider). Monique Prinsen (Communicatie, PR en amateur-schilderes) kwam er in 2006 bij. Na ‘Hester’ (2009) namen we afscheid van Mieke Pauline en kwam een goede bekende, Änny Smit (ex-eigenaar lingerie en fourniturenzaak, amateur-schilder, kostuumontwerper), ons team versterken. De laatste wissel is op fotografisch gebied: Henny Demoed kondigde in 2013 aan om na de ‘Bloesembruiloft’ niet meer zo gestoord te zijn om in een rolsteiger van 10m te klimmen en gaf de symbolische camera door aan Rob Haak (Rob Haak Fotografie, Wijks Atelier).

Behalve prettig gestoord zijn de leden van De Inrichting ook erg goed in organiseren. ‘Alleen broeden wij ons eigen ei uit, en niet dat van een ander’ legt Karel Schneider de eigengereidheid van deze club uit.
Inmiddels heeft Stichting De Inrichting de naam opgebouwd om met opmerkelijke (theater-)projecten de Wijkse aandacht te trekken.

Karel Schneider

Oud-docent drama aan Bakkersschool De Berkhoff in Amsterdam, amateur-regisseur, graficus (lino’s). Kookt Michelinsterwaardig en gebruikt daarbij graag zelfgekweekte groenten en fruit uit zijn volkstuin. Medeoprichter van De Inrichting. Aanstichter/initiator van vele (theater)projecten van De Inrichting. Zijn geest houdt geen rust, altijd popt er nieuwe inspiratie op. Houdt van gezelligheid, met een lekker biertje op z’n tijd. Karel is een mensenmens, een kindervriend (jarenlang zelfs heilig verklaard), een ideeënman en prettig gestoord. Dat werkt storend, maar niet onprettig en uiterst aanstekelijk.

André van Zwieten

Ontwerper. Schrijft en musiceert. Strategisch denker. Creatieve duizendpoot, die al die poten tegelijk aan het werk kan zetten. Befaamd om zijn vormgeving bij projecten (decor & drukwerk). Maar tijdens de laatste producties ontpopte hij zich ook als muziek- en tekstschrijver. Razende Roeland die niet van ophouden weet. Dat levert samen met de ideeën van Karel Schneider een soort vliegwieleffect: het blijft draaien. Sinds 2014 is André de eerste Stadsdichter van Wijk bij Duurstede. Zijn dichterswerk ziet hij als verlengstuk van wat hij met De Inrichting doet, maar dan op een ander podium.

Ronald de Haan

Musicus. Dirigent. Multidisciplinair: dirigeert de ene avond een Gregoriaans koor en de andere avond een fanfareorkest. Onder zijn volle, grijze haardos huist een schat aan muzikale kennis; Wikipedia is er niets bij. Heeft een grote rol in de instrumentatie en de arrangementen van de muziektheaterprojecten van De Inrichting. Kruisbestuiving: de creatieven binnen De Inrichting krijgen qua muzikaal inzicht voeding van Ronald, en de bijzondere projecten hebben veel invloed op zijn eigen ontwikkeling gehad. Ronald denkt ‘out of the box’. Van een fanfare maakt hij moeiteloos een theaterorkest.

Ruth Schreuder

Is binnen De Inrichting secretaris en regieassistent. Zeg maar opper-regelaar in hart en nieren. Oud-leerkracht basisonderwijs. Ook bekend van toneelvereniging ToVerDo. Ruth heeft het talent van een moeder-overste: aandacht voor de mens en streng op een goeie organisatie. Schitterde in vele producties van De Inrichting. Zo was ze ooit minister-president en hoofd huishouding bij een hereboer. En toiletjuffrouw, een toiletrol waarvan ze nog altijd vindt dat ze die opgedrongen heeft gekregen. Wil ze verder niets over zeggen tenzij in een opperbest humeur en bij een goed glas wijn. Of twee.

Wijnand Eissens

Bestuurder en regelaar, oud-organisatieadviseur, golfer, voorzitter van de VVV Kromme Rijnstreek. Is de enige Inrichter die niet vlakbij de Rijn/Lek woont, maar bij de Waal. Heeft binnen De Inrichting de taak van Zakelijk Leider annex penningmeester. Gewiekst onderhandelaar zonder sponsors het vel over de oren te trekken. Beheert meesterlijk de kas. Houdt van strak, helder en ordelijk overleg, maar vindt Stichting De Inrichting ‘de enige club waarvan ik het kan hebben dat er ongestructureerd wordt vergaderd, omdat er desondanks aan het eind van de avond een resultaat ligt’.

Monique Prinsen

Ooit docent Nederlands. Is nu een druk bezette communicatieadviseur bij de gemeente. En als ze dat niet is, communicatie/PR-vrouw van De Inrichting. Gaat gepassioneerd met taal om als met goede kleding: ’t mot lekker zitten en niet knellen. Helpt zodoende De Inrichting aan goed bekkende persberichten, programma- en social mediateksten, die de aandacht van het publiek trekken. Daarnaast is Monique een nuchter stratege. Friese roots, he? Schildert in haar schaarse vrije tijd. Was jarenlang ook in het wild te zien met haar man als ‘living statue’. Voor De Inrichting staat ze gelukkig niet stil.

Änny Smit

Ex-ondernemer, amateur-schilder, kledingmaker voor De Inrichting. Had tot 2008 een lingeriezaak in Wijk bij Duurstede. Is nog steeds actief binnen FC Madrid, de club die in Wijk de jaarlijkse Sinterklaasintocht en -feesten organiseert, én is lid van het comité Open Monumentendag. Heeft een perfect oog voor pasvorm en authenticiteit. Dat laatste is zeer belangrijk als de historie een rol speelt in theaterprojecten. Wat ze ziet, kunnen haar handen maken. Änny is een onverstoorbare, stabiele rots in de branding. Precies wat je nodig hebt als de emoties oplopen naarmate een uitvoering nadert.

Rob Haak

Fotograaf. Kijker, beeldenmaker met twee rechterhanden. Is sinds 2014 prettig gestoorde bij De Inrichting. Hij is geen zwartkijker, al zou je anders verwachten gezien zijn kledingkleur. Is eigenaar van Rob Haak Fotografie. Als fotograaf is hij allround, maar met een specialisatie in de richting van architectuur en … uitvaarten. Opmerkelijk? Ook aan een uitvaart zitten elementen van theater. En Rob gedraagt zich in beide situaties als een vlieg op de muur. Met soms verpletterend resultaat. Is verder ook actief in cultureel Wijk binnen de organisatie van het Wijks Atelier.