Wie zijn die gekken?

De "gekken" van De Inrichting

Een kleine groep prettig gestoorden met uiteenlopende kunstzinnige disciplines kwam in 1997 op initiatief van Karel Schneider bij elkaar om de Mauthausen Liederen in een bijzonder setting uit te voeren in de Grote Kerk, op 4 mei 1998. Dat viertal (regisseur Karel Schneider, musicus Ronald de Haan, fotograaf Henny Demoed en ontwerper André van Zwieten) vormde een gideonsbende die anderen binnen de organisatie van de 4-mei plechtigheden overtuigde van nut en noodzaak van zo'n uitvoering.  Het overdonderende succes van dit project (vier uitverkochte uitvoeringen op één dag) smaakte naar meer en groter. En omdat grotere projecten een ‘subsidieerbaar vehikel’ noodzakelijk maken, is in 1999 een stichting opgericht of beter: gerecycled, want André van Zwieten had nog een slapende stichting ‘photographie-inrichting’ in zijn la liggen. Naam en doelstelling veranderen, klaar. Bij deze doorstart werd de groep uitgebreid met een zakelijk leider, een kledingontwerpster en een volbloed organisator annex regie-assistente. 

Bij de start in 1999 traden dus aan: Karel, André, Ronald de Haan (musicus), Ruth Schreuder (regie-assistent, amateur, acteur), Henny Demoed (fotograaf, beeldenmaker, decorbouwer), Mieke Pauline van Veenhuisen (kleding, kostuums en decoratie) Wijnand Eissens (zakelijk leider). Monique Prinsen (Communicatie, PR en amateur-schilderes) kwam er in 2006 bij. Na 'Hester' (2009) namen we afscheid van Mieke Pauline en kwam een goede bekende, Änny Smit (ex-eigenaar lingerie en fourniturenzaak, amateur-schilder, kostuumontwerper), ons team versterken. De laatste wissel is op fotografisch gebied: Henny Demoed kondigde in 2013 aan om na de 'Bloesembruiloft' niet meer zo gestoord te zijn om in een rolsteiger van 10m te klimmen en gaf de symbolische camera door aan Rob Haak (Rob Haak Fotografie, Wijks Atelier).

Behalve prettig gestoord zijn de leden van De Inrichting ook erg goed in organiseren. 'Alleen broeden wij ons eigen ei uit, en niet dat van een ander' legt Karel Schneider de eigengereidheid van deze club uit.Inmiddels heeft Stichting De Inrichting de naam opgebouwd om met opmerkelijke (theater-)projecten de Wijkse aandacht te trekken.