Stichting De Inrichting is een groep prettig gestoorden

die vanuit hun professie en passie

een boeiende bijdrage willen leveren aan het bestaan.

Door uitingen van velerlei aard:

theater, muziek, beeldende kunst, vormgeving.

Welkom op de site van Stichting De Inrichting, een actieve groep cultuurmakers in Wijk bij Duurstede. Hier vind je het laatste nieuws over geplande of dit jaar voltooide projecten, wie de drijvende krachten achter deze groep zijn, en wat er zoal in Wijk bij Duurstede (en soms elders in Nederland) aan rumoer is veroorzaakt. Over de eerder projecten van De Inrichting wordt het archief op deze site binnenkort gevuld, in het menu ‘projecten’.


Laatste nieuws:

Uitvoeringen Mauthausen liederen in Wijk bij Duurstede en Rhenen

Uitvoeringen Mauthausen liederen in Wijk bij Duurstede en Rhenen

Op woensdag 3 mei (in Rhenen) en op donderdag 4 mei (in Wijk bij Duurstede) brengt een samengesteld koor van ruim 100 zangers en zangeressen de Mauthausen liederen. Het koor bestaat uit inwoners van Wijk bij Duurstede, Rhenen en de omliggende regio’s. 
Een ensemble van 7 muzikanten verzorgt de muzikale begeleiding. 
In Wijk bij Duurstede zijn de uitvoeringen om 18.30 uur, 20.30 uur en om 21.45 uur in de RK Kerk, Klooster Leuterstraat 35. 
In Rhenen zijn de uitvoeringen om 19.00 uur en 20.30 uur in de Gedachteniskerk, Herenstraat 82.

Kaartverkoop Wijk bij Duurstede          
Start kaartverkoop:                   vrijdag 14 april bij de VVV, Achterstraat 4
Kosten toegangsbewijs:            €5 per stuk, inclusief programmaboekje.  
Kaartverkoop Rhenen
Start kaartverkoop:                   vrijdag 14 april, reserveren via mauthausenrhenen@gmail.com
Kosten toegangsbewijs:            €10 per stuk, inclusief programmaboekje.  (Het verschil in prijs tussen beide plaatsen komt doordat in Rhenen Stichting Vrienden het zelf financiert en de kassa beheert)

Concentratiekamp Mauthausen

Concentratiekamp Mauthausen

4.1.2

Het concentratiekamp Mauthausen werd in 1938 opgezet. Dat was vijf maanden nadat nazi-Duitsland Oostenrijk had geannexeerd. Dit concentratiekamp was bedoeld als mannenkamp, vooral voor politieke gevangenen. Ook bood het kamp gevangeniscapaciteit voor de oorlog die nazi-Duitsland gepland had. 
De gevangen werden in de buurt van het kamp aan het werk gezet. Zij moesten graniet delven, dat in dit gebied bij Mauthausen te vinden was. Het graniet werd gebruikt als bouwmateriaal. Berucht is de trap van 186 treden naar de diepte van de granietgroeve. Veel gevangenen stierven op de trap.

Net als bij de meeste concentratiekampen van de nazi’s, was het verblijf in kamp Mauthausen verschrikkelijk en mensonterend. Gevangenen werden mishandeld, kregen straf, leden honger en werden ziek. De Duitsers lieten zieke gevangenen bevriezen en verhongeren. Of ze werden gedood met fenolinjecties of gifgas. Vele anderen werden doodgeslagen, opgehangen of doodgeschoten. 

De achtergrond van de Mauthausen liederen

Iákovos Kambanellis was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de vele gevangenen in het Oostenrijkse concentratiekamp Mauthausen. Hij overleefde dit concentratiekamp en schreef er liedteksten over op basis van zijn memoires. De Griekse componist Mikis Theodorakis schreef in de jaren ’60 van de vorige eeuw op deze liedteksten de ontroerende Mauthausen liederen. Vele zangers en zangeressen hebben de Mauthausen liederen sindsdien gezongen, zoals bijvoorbeeld de beroemde Griekse zangeres Maria Farantouri. 
Lenneart Nijgh vertaalde de teksten in het Nederlands, waarna Liesbeth List ze in 1967 in albumvorm uitbracht: ‘Liesbeth List zingt Theodorakis’.
Stichting De Inrichting verzorgde 25 jaar geleden voor het eerst uitvoeringen van de Mauthausen liederen. Dat gebeurde in de Grote Kerk in Wijk bij Duurstede. In 2002, 2006 en 2010 herhaalde zich dit opnieuw; ook in Driebergen (2006) en Rhenen (2010).